- Sopes
Líquides o poc espesses, generalment de peix, d'olla o bullit, sopes mallorquines, amb pa moreno, sopes escalfades i oliaigua. Es fa imprescindible l'ús del típic pa mallorquí, dens, moreno i sense sal, amb farina de blat.
- Coques i empanades
Les empanades en principi assumeixen qualsevol ingredient però sobresurten les empanades de pèsols, xai, d'espinacs amb pinyons, de xai amb qualsevol verdura, totes elles molt emparentades amb la cuina àrab i jueva, les espinagades (espinacs
amb anguila). Les coques, a partir de massa de pa fermentada o sense
llevat, podem dir que són empanades sense tancar, n'hi ha vegetals, mixtes, agredolces, salades i dolces, i dolços . Entre les més populars es troben les d'espinacs, passa i pinyons, els de bledes amb tonyina, les de trempó, les d'albercoc, ...
- Arrossos
De peix, de carn, de verdures o mixtes, són sempre caldosos i en la majoria d'ocasions apareix el safrà. Destaquen entre altres l'arròs de bacallà escalivat amb verdures, de pop, de pescadors, de llagosta, de conill i el festiu arròs brut. A més cal fer menció especial alsfideus grossos amb sobrassada i els fideus de veremna (amb xai vell).
- Peixos
Les calderetes de llagosta, els peixos al forn sobre llit de verdures (bledes, tomàquets, panses, tumbet ...), el bollito de peix, borrida de ratlla (amb picada d'ou, julivert, pa i ametlles, en brou curt i lligada amb allioli). Els peixos rostits, sèpia amb trempó, calamars farcits(amb panses, pinyons i menta), Raola (bunyols) i escabetxos.
- Verdures
Albergínies farcides, tumbet, trempó, faves estofades ... Els espàrrecs i bolets torrats.
- Carns
Porcella amb tumbet o amb farciment, llom amb col, llengua de porc amb granades, escaldums d'au i el seu brou amb ametlles i oloroses herbes, conill amb ametlles, guatlles amb figues, fregit mallorquí i fregit de matança, cargols amb sobrassada, indiot farcit(d'ametlles torrades, pa torrat, i mel), els rostits i els fregits de xai, les greixoneres de peus i orella, conill amb ceba ...
- Ous
Ous de Soller.
No hay comentarios:
Publicar un comentario